Het succes verhaal van Bass

Bij Honk1 is iedereen welkom om binnen te lopen. Hoeveel ervaring je al hebt maakt hierbij niet uit. Wanneer je nog geen ervaring hebt in het werkveld, kunnen wij ons goed voorstellen dat je veel vragen hebt. Hoe gaat deze zoektocht in zijn werk? De scouts bij Honk1 staan ervoor open om alle vragen die jij hebt te beantwoorden en samen te ontdekken wat jij wil. Zodoende kwam Bass terecht bij Honk1. En met succes! Niet veel later werd hij gematcht aan Chefs Culinar, een horecagroothandel in Nijmegen. Hij vertelt over zijn ervaringen bij Honk1 en Chefs Culinar.

Bass: “Alle vragen die ik had werden beantwoord”

Hoe kwam je terecht bij Honk1?

Ik kwam ruim 3 jaar geleden naar Nederland als een Syrische vluchteling. In de jaren daarna heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende instanties. Hier leerde ik de Nederlandse taal spreken en leerde ik veel mensen kennen. Toch wilde ik een stap naar de toekomst zetten en ging op zoek naar serieus werk. Begin april werd ik doorverwezen naar Honk1. Al snel liep ik binnen en ging in gesprek met scout Neeltje. Ik heb voorheen nooit gewerkt en wist niet hoe het proces in zijn werk gaat. Ik had veel vragen.
Samen met Neeltje zette hij de eerste stappen op weg naar een baan. Kort daarna, op 21 april vond hij zijn eerste baan bij Chefs Culinar en ging hij vol goede moed aan de slag.

Durven vragen

Als je vlucht naar een vreemd land, kom je voor veel uitdagingen te staan. Er staat je van alles te wachten. Van het leren van de taal, tot het leren kennen van de cultuur. Dat je deze uitdagingen vaak niet alleen kunt tackelen weet Bass ook. “Je moet durven om hulp te vragen”. “De vragen die ik had kon ik allemaal stellen”. Een ding dat Bass in het specifiek meeneemt uit zijn gesprekken bij Honk1 is dat je ergens moet beginnen. “Je moet niet te lang blijven nadenken, je moet de knoop doorhakken om verder te komen”.
Bij Honk1 is geen vraag te gek. De scouts kijken met je mee en zoeken naar wat er voor jou mogelijk is. Samen tackelen we problemen die mogelijk op de route naar jouw nieuwe baan voorbijkomen. Wij denken in de mogelijkheden die er zijn. We gaan samen op zoek naar werk dat echt bij je past.

Voor welke uitdagingen kom je te staan wanneer je nieuw bent in het werkveld?

Wanneer je nog geen ervaring hebt op de arbeidsmarkt is het goed voor te stellen dat je met allerlei vragen zit. Vaak begint het al bij de eerste stap. Hoe ga ik op zoek naar werk? Waar kan ik het beste zoeken? Wanneer je eenmaal iets hebt gevonden waarvan je denkt dat het bij je past komen de volgende vragen. Hoe maak ik een CV en hoe verstuur ik een sollicitatie? Als je een passende baan hebt gevonden komt er nog meer bij kijken. Praktische zaken zoals een arbeidsovereenkomst zijn nieuw en je weet mogelijk nog niet waar je allemaal op moet letten. Bij een nieuwe baan komt vaak een heleboel papierwerk kijken. Zijn er verder nog aspecten waar rekening mee gehouden moet worden? De scouts bij Honk1 kijken met je mee. Wat heb jij van ons nodig en waar kunnen wij je bij helpen? Wij staan open voor alle vragen. 
Nooit eerder heeft Bass gewerkt in dienst van een bedrijf. Dit maakte het voor hem lastig waar hij moest beginnen en waar hij rekening mee moest houden tijdens zijn zoektocht. Per toeval kwam hij terecht bij Honk1 om samen met een scout de route naar werk te bewandelen. Toen Bass eenmaal binnenstapte bij Honk1 kwam hij al snel in gesprek met scout Neeltje. Hij had met name veel vragen en wist nog maar weinig over hoe alles eraan toegaat in het werkveld. Met zijn vragen kon hij bij Honk1 terecht. “Ze hadden echt de tijd voor mij en alle vragen die ik had werden beantwoord. Ze hebben naar mij geluisterd en waren altijd geduldig”, vertelt Bass. Samen keken ze naar wat hij wilde en bespraken ze praktische zaken. Hij had een gericht doel voor ogen, hij zou in de toekomst graag werken in de voedselindustrie. Aankomende september start hij daarom ook met een nieuwe opleiding, Food & Business aan de HAN University of Applied Sciences. Werk in de richting van zijn aankomende opleiding was voor hem wat hem over de streep trok. Bass vertelt: “Wat ik niet wist was wat ik leuk vind omdat ik nog nooit iets heb gedaan. Samen hebben we naar vacatures gekeken. Ik heb mijn gevoel gevolgd en bij Chefs Culinar voel ik me fijn.” Bass heeft dus het zicht op wat hij wil en met zijn werk zet hij een stap richting de toekomst.

Wat doe je bij Chefs Culinar?

Bij Chefs Culinar ging Bass aan de slag als orderpicker. Hij verzamelt bestellingen die binnenkomen en zet deze klaar. Het werk kan fysiek zwaar zijn maar de sfeer is er fijn. Het werk is divers, net zoals Bass. Bass wil namelijk het liefst van alles iets afweten. Van het picken van orders tot de emballage en het controleren van bestellingen. Alles om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het werk. Tijdens zijn werk komt hij al veel in aanraking met voedselwaren en leert hij nieuwe producten kennen. Hij vertelt dat dit iets is wat hij ook in zijn aankomende opleiding mee kan nemen. Een eis die hij stelde was dat hij op zoek was naar werk waar hij veel uren kon maken. Chefs Culinar kon hem dit bieden. Hij werkt nu 32 uur in de week. Tijdens zijn werk komt Bass daarom ook veel in contact met leeftijdgenoten. Hij kan het goed vinden met zijn collega’s. “Dat vind ik belangrijk want die mensen zie je 4 dagen per week”. 

Iedereen is welkom bij Honk1

Bij Honk1 is iedereen welkom, ongeacht opleiding, afkomst of (werk)ervaring. We hechten veel waarde aan de mens achter een werkzoekende. Ieder heeft zo zijn eigen verhaal, die kleuring geeft aan het persoonlijke potentieel. Hier vertellen werkzoekenden hun verhaal, want werk zoeken gaat soms met vallen en opstaan. Maar wij geloven: waar een wil is, is een weg.