Wat is dat nou eigenlijk, onbenut arbeidspotentieel?

We staan in Nederland voor grote uitdagingen. Eén daarvan is de krapte op de arbeidsmarkt. Sommige sectoren kampen met grote arbeidstekorten, zoals de zorg, onderwijs, techniek, ICT en horeca en retail. We hebben veel vraag en weinig aanbod. Maar klopt dit wel? Het aanbod is er wel, het vergt alleen een andere blik om het te kunnen zien. Maak kennis met de groep: onbenut arbeidspotentieel.

Wie zijn dat dan?

Er zijn verschillende groepen die onder de groep ‘onbenut arbeidspotentieel’ vallen. Wij kunnen er een hoop opnoemen. Had jij bijvoorbeeld aan deze groepen gedacht?

De groep mensen die nu wel werkt, maar méér zou willen werken

Dit is een groep mensen die al werkt, maar eigenlijk meer uren zou willen maken. Extra uren kunnen mogelijk niet worden aangeboden door de huidige werkgever of de aangeboden uren passen niet in de agenda. Het zou ook kunnen dat mensen meer willen werken, maar juist bij een ander bedrijf. Bijvoorbeeld omdat ze het leuk vinden ook in een hele andere werkomgeving aan de slag te gaan. Kan dat zomaar, meer uren maken of een baan combineren met iets anders?

Statushouders

Statushouders zijn mensen die in Nederland zijn gekomen om asiel aan te vragen, en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Er zijn veel statushouders die harstikke graag willen werken, maar de weg naar de arbeidsmarkt misschien zelf niet kunnen vinden. Hoe kan ik aan het werk? Hoe is de procedure? Wat wordt er van mij verwacht? Hoe ziet een sollicitatiegesprek eruit? Welke mogelijkheden zijn er voor mij? Is er een plek waar ik ook verder word geholpen?

Carrièreswitchers

Dit zijn mensen die al werken, maar het gevoel hebben dat ze iets missen. Ze zijn best gelukkig en tevreden bij hun werkgever, maar er is een drang naar meer. Een switch naar een andere sector misschien. Ze willen een nieuw carrièrepad inslaan, maar waar te beginnen? Wat zijn precies de opties? En hoe vind ik een baan die bij me past? Is er een plek waar er ruimte is om te ontdekken?

Mensen die zorgen voor het gezin

Dit is een groep mensen die een partner hebben die wel werkt. Zij werken niet, omdat ze de zorg dragen voor het gezin. Het lukt ze niet om een baan te vinden omdat de uren vaak niet aansluiten. Bijvoorbeeld omdat ze niet vanaf 9 uur kunnen werken, omdat ze de kinderen naar de crèche moeten brengen. Voor deze groep is het belangrijk dat ze werk kunnen combineren met de kinderen. In hoeverre is dit mogelijk?

Gepensioneerden

Dit is een groep die graag in beweging blijft. Met (vervroegd) pensioen gaan, dat vinden ze maar niks. Ze steken graag de handen uit de mouwen. Het is ze zelf nog niet gelukt een baan te vinden, ze zijn afgewimpeld door hun leeftijd. Zonde, want ze hebben veel levens- en werkervaring en houden het overzicht. Maar hoe overtuig ik werkgevers hiervan?

Studenten en scholieren

Deze groep wil studie graag combineren met werk. Een goede balans is hierbij wel belangrijk. Studenten en scholieren zijn over het algemeen op zoek naar flexibiliteit en gezelligheid op de werkvloer. Is er een plek waar openstaande vacatures overzichtelijk op een rijtje staan?

Vragen beantwoorden en verder helpen

Bij Honk1 pakken we de vragen die deze groepen hebben op. Honk1 is de plek waar het potentieel van mensen wordt benut. Wij gaan op zoek naar de kansen om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Want alle handen zijn welkom. Het moet bovenstaande groepen gemakkelijker gemaakt worden om een bijdrage te kunnen leveren op de arbeidsmarkt. In onze fysieke winkels is iedereen welkom. We gaan direct met mensen in contact. Samen ontdekken we wat mensen kunnen, zodat we gericht kunnen investeren in het upgraden van hun persoonlijke vaardigheden. Wat ze willen, om op zoek te gaan naar een baan die aansluit bij hun persoonlijkheid. En welke mogelijkheden er zijn, waardoor ze ook uiteindelijk aan de slag kunnen bij een werkgever.