Honk1 werkt nauw samen met ROC Mondriaan
Honk1 werkt nauw samen met de Taal+ school van ROC Mondriaan. We spreken Mattie van der Helm, die decaan is op de school en speciale doelgroepen coacht en begeleidt. Mattie merkt dat vaak puur op basis van taalvaardigheid een stempel op mensen wordt gedrukt. Volledig onterecht. Daar willen we samen wat aan doen.
Mattie van der Helm, decaan Taal+ school ROC Mondriaan: “Honk1 is gewoon anders”
Honk1 spreekt met Mattie van der Helm, decaan op de Taal+ school van ROC Mondriaan. Mattie coacht en begeleidt speciale doelgroepen – in het bijzonder anderstaligen – bij de afdeling Bijzondere Voorzieningen van het ROC. Ongeveer drie maanden geleden is Mattie voor het eerst in contact gekomen met Honk1. “Zo zie je maar weer, een klein telefoongesprek kan een hoop nieuwe deuren openen”, vertelt Mattie enthousiast. Wat volgde is een vruchtbare samenwerking. Mattie vertelt over haar ervaring met Honk1.
Hoe ben je met Honk1 in contact gekomen?
Mattie: “In 2019 begon ik met een onderzoek naar de doorstroombehoeften van mensen die de Nederlandse taal leren bij de Taal+ school van ROC Mondriaan. En wat bleek? Het merendeel – zo’n 75 tot 80 procent – van de cursisten hoopt na de taalcursus door te stromen naar een vervolgopleiding en uiteindelijk aan het werk te gaan. Ik dacht aanvankelijk dat dit niet zo moeilijk zou zijn, een groot deel van de cursisten heeft in hun land van herkomst namelijk een hoge opleiding genoten. Dat bleek in praktijk toch anders te gaan. Ik probeerde te achterhalen waarom en hoe het kon dat mensen die een flinke rugzak aan opleidings- en werkervaring met zich meedragen uiteindelijk niet worden toegelaten tot een opleiding. Onder andere door een beleidsmedewerker van de gemeente Den Haag ben ik uiteindelijk in contact gekomen met Honk1. Na het eerste gesprek met Roegina wist ik gelijk dat we elkaar wat te bieden hadden. Vooral de aanpakkersmentaliteit sprak me aan.”
Onbekend maakt onbemind
“Ik merk vaak dat puur op basis van taalvaardigheid een stempel op mensen wordt gedrukt. Vaak hebben de cursisten in hun thuisland een goede opleiding afgerond. Ze hebben minstens zoveel intellectueel vermogen en functionele bekwaamheden als mensen die Nederlandstalig zijn opgevoed, maar kansen worden hen bij voorbaat vaak niet geboden. Mijn ervaring is dat opleidingen in eerste instantie soms steigeren als ik cursisten doorverwijs, terwijl ze gewoon voldoen aan alle criteria. Uiteindelijk zijn zij juist degenen die er het meest uitspringen en iedereen doen verbazen. Er is zelfs eens tegen me gezegd dat één van de cursisten die ik had doorgestuurd de meest fantastische student was die ze in tijden hadden gehad. Door iemand daadwerkelijk een kans te geven kan je pas ontdekken over welke kwaliteiten iemand nou echt beschikt.”
Hoe ervaar je de samenwerking met Honk1?
“We werken nu ongeveer drie maanden met elkaar samen, en ik ervaar de samenwerking als uitermate plezierig. Honk1 is gewoon anders. Ik merk bij veel organisaties dat ze vooral kijken naar de risico’s die er wellicht bestaan als ze met onze cursisten aan de slag gaan. Ze zien vooral beren op de weg en bedenken allerlei redenen om ze af te rekenen. Bij Honk1 is het juist het omgekeerde en wordt er vooral gekeken naar redenen waarom ze wel geschikt kunnen zijn. Ook ben ik van mening dat persoonlijke begeleiding juist bij deze groep zo ontzettend belangrijk is. Er zijn individueel zoveel verschillen. Verschillen in opleidingsniveau, leeftijd, achtergrond, woonsituatie… Dit zijn allemaal zaken die je in een begeleidingstraject een plekje moet geven. Honk1 neemt de tijd om iemand echt te leren kennen en te kijken wat er voor die persoon mogelijk is. Ik hoor vaak van cursisten dat ze dit enorm kunnen waarderen, ze hebben het gevoel dat ze echt in een warm nest ontvangen worden.”
Het beste bij elkaar naar boven halen
“Veel van onze cursisten weten zelf niet zo goed de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. Zij vinden het vaak erg moeilijk om een afspraak te maken bij een onbekende organisatie. Ik stel samen met de mensen die ik begeleid een mail op die we uiteindelijk naar Honk1 versturen. Ik sta zelf dichter bij de mensen van de Taal+ school, waardoor ik hen een extra duwtje in de rug kan geven om uiteindelijk stappen te ondernemen. Ik merk dat dit gewoon een hartstikke goede werkwijze is. Doordat we het samen doen vindt er echt een warme overdracht plaats. Ik denk dat dat ook de kracht is van de samenwerking met Honk1: doen waar je goed in bent en vooral openstaan voor de expertise van de ander. Ik heb veel verstand van scholing, niveaus en testen, maar ik weet slechts in grote lijnen iets van de arbeidsmarkt. Zo ben ik er laatst door Honk1 achter gekomen dat de banen in de agrosector zo uiteenlopend zijn, van logistiek medewerkers tot IT-specialisten. Dat is voor mij echt een eyeopener geweest, want dit zijn juist de plekken waar cursisten in de toekomst best wel eens terecht zouden kunnen komen. Hieruit blijkt maar weer eens dat je door met elkaar samen te werken echt het beste bij elkaar naar boven kan halen.”