Wat is dat nou eigenlijk, onbenut arbeidspotentieel?

Een artikel door: Fleur Stolk In de categorie: Honk1

Wij kijken anders, handelen anders en zijn anders. En daar zijn we trots op. We gaan zoveel mogelijk opzoek naar mogelijkheden en ruimen barrières het liefst zo snel mogelijk uit de weg. We hebben een belangrijk doel: het vinden van een juiste match tussen werkgever en werkzoekende. Ben je benieuwd hoe we dit doel bereiken? Zoeken naar de ruimtes die er zijn én de ruimtes die in de toekomst vrijkomen

We staan in Nederland voor grote uitdagingen. Eén daarvan is de krapte op de arbeidsmarkt. Sommige sectoren kampen met wel hele grote arbeidstekorten, zoals de zorg, onderwijs, techniek, ICT en horeca en retail. We hebben veel vraag en weinig aanbod. Maar klopt dit wel? Het aanbod is er wel, het vergt alleen een andere blik om het te kunnen zien. Maak kennis met de groep: onbenut arbeidspotentieel. 

Wie zijn dat dan?

Er zijn verschillende groepen die onder de groep ‘onbenut arbeidspotentieel’ vallen. Wij kunnen er een hoop opnoemen. Had jij bijvoorbeeld aan deze groepen gedacht? 

 

  • De groep mensen die nu wel werkt, maar méér zou willen werken 

Dit is een groep mensen die al werkt, maar eigenlijk meer uren zou willen maken. Extra uren kunnen mogelijk niet worden aangeboden door de huidige werkgever of de aangeboden uren passen niet in de agenda. Het zou ook kunnen dat mensen meer willen werken, maar juist bij een ander bedrijf. Bijvoorbeeld omdat ze het leuk vinden ook in een hele andere werkomgeving aan de slag te gaan. Kan dat zomaar, meer uren maken of een baan combineren met iets anders? 

 

  • Statushouders 

Statushouders zijn mensen die in Nederland zijn gekomen om asiel aan te vragen, en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Er zijn veel statushouders die harstikke graag willen werken, maar de weg naar de arbeidsmarkt misschien zelf niet kunnen vinden. Hoe kan ik aan het werk? Hoe is de procedure? Wat wordt er van mij verwacht? Hoe ziet een sollicitatiegesprek eruit? Welke mogelijkheden zijn er voor mij? Is er een plek waar ik ook verder word geholpen? 

 

  • Carrièreswitchers  

Dit zijn mensen die al werken, maar het gevoel hebben dat ze iets missen. Ze zijn best gelukkig en tevreden bij hun werkgever, maar er is een drang naar meer. Een switch naar een andere sector misschien. Ze willen een nieuw carrièrepad inslaan, maar waar te beginnen? Wat zijn precies de opties? En hoe vind ik een baan die bij me past? Is er een plek waar er ruimte is om te ontdekken? 

 

  • Mensen die zorgen voor het gezin 

Dit is een groep mensen die een partner hebben die wel werkt. Zij werken niet, omdat ze de zorg dragen voor het gezin. Het lukt ze niet om een baan te vinden omdat de uren vaak niet aansluiten. Bijvoorbeeld omdat ze niet vanaf 9 uur kunnen werken, omdat ze de kinderen naar de crèche moeten brengen. Voor deze groep is het belangrijk dat ze werk kunnen combineren met de kinderen. In hoeverre is dit mogelijk? 

 

  • Gepensioneerden 

Dit is een groep die graag in beweging blijft. Met (vervroegd) pensioen gaan, dat vinden ze maar niks. Ze steken graag de handen uit de mouwen. Het is ze zelf nog niet gelukt een baan te vinden, omdat ze zijn afgewimpeld door hun leeftijd. Zonde, want ze hebben veel levens- en werkervaring en houden het overzicht. Maar hoe overtuig ik werkgevers hiervan? 

 

  • Studenten en scholieren 

Deze groep wil studie graag combineren met werk. Een goede balans is hierbij wel belangrijk. Studenten en scholieren zijn over het algemeen op zoek naar flexibiliteit en gezelligheid op de werkvloer. Is er een plek waar openstaande vacatures overzichtelijk op een rijtje staan? 

 

Vragen beantwoorden en verder helpen

Bij Honk1 gaan we aan de slag met de vragen die deze groepen hebben. Geen vraag blijft onbeantwoord of is te gek.  We gaan op zoek naar de kansen om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Want alle handen zijn welkom. Het moet bovenstaande groepen gemakkelijker gemaakt worden om een bijdrage te kunnen leveren op de arbeidsmarkt. In onze fysieke winkels is iedereen welkom om binnen te komen wandelen en gaan we direct aan de slag met verkennen. Samen ontdekken we wat mensen kunnen en willen, om op zoek te gaan naar een baan die aansluit bij hun wensen en persoonlijkheid. En welke mogelijkheden er zijn, waardoor ze ook uiteindelijk aan de slag kunnen bij een werkgever.  

 

Andere interessante rubrieken

Bekijk ook eens de artikelen in onze andere rubrieken.

Honk1

Wij kijken anders, handelen anders en zijn anders. En daar zijn we trots op. We gaan zoveel mogelijk opzoek naar mogelijkheden en ruimen barrières het liefst zo snel mogelijk uit de weg. We hebben een belangrijk doel: het vinden van een juiste match tussen werkgever en werkzoekende. Ben je benieuwd hoe we dit doel bereiken? Zoeken naar de ruimtes die er zijn én de ruimtes die in de toekomst vrijkomen

...

...

...

Partner

We werken met diverse partijen samen om het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te dichten. Maar dat niet alleen. Door nauw met andere bedrijven samen te werken ontstaan nieuwe mogelijkheden voor werkzoekenden bij de zoektocht naar een nieuwe baan. We vertellen je met welke partijen we de krachten bundelen. Samen kom je verder dan alleen.

Honk1 werkt nauw samen met de Taal+ school van ROC Mondriaan. We spreken Mattie van der Helm, die de...

Werkgever

Veel werkgevers hebben een tekort aan personeel. Ze zijn opzoek naar geschikte medewerkers, maar kunnen ze simpelweg niet vinden. Honk1 gaat voor diverse werkgevers opzoek naar geschikte kandidaten die openstaande vacatures in kunnen vullen. In deze categorie staan de werkgevers waarvoor we kandidaten werven centraal. Soms brengt een andere blik de bal aan het rollen.

Werkzoekende

Bij Honk1 is iedereen welkom, ongeacht opleiding, afkomst of (werk)ervaring. We hechten veel waarde aan de mens achter een werkzoekende. Ieder heeft zo zijn eigen verhaal, die kleuring geeft aan het persoonlijke potentieel. Hier vertellen werkzoekenden hun verhaal, want werk zoeken gaat soms met vallen en opstaan. Maar wij geloven: waar een wil is, is een weg. 

...

...

...